Op 20 maart 2018 vond de vierde editie van SMASH-UP plaats. Op deze bijeenkomst waren er sprekers, demo’s en konden de deelnemers naar verschillende ‘doe-sessies’. Gedurende de dag stond een aantal vragen centraal: Welke veranderingen of ontwikkelingen zien we? Welke uitdagingen komen we tegen? En hoe pakken we dat aan?

Dagvoorzitter Nancy Scheijven, directeur Scheepsvaartverkeer- en Watermanagement, vat samen: ‘De ontwikkelingen zijn veel dichterbij dan we soms denken. Hoe brengen we de toekomst, die onherroepelijk naar ons toe komt, iets dichter naar vandaag?

Reality check

Keynote Serge van Dam begint de dag meteen met een reality check. Bestaande vloot aanpassen met nieuwe, slimme systemen kan een heel onaantrekkelijke businesscase zijn voor ondernemers. Op die manier zijn we tientallen jaren verder voor we echt bij smart shipping zijn. Dat zou jammer zijn. We moeten daarom realistische stappen nemen en kijken wat mogelijk en betaalbaar is. Op die manier kunnen we zorgen dat het interessant blijft voor ondernemers.
Serges advies: ‘Laten we bemand automatisch als eerste realistische doel nemen voor de bestaande vloot en vanuit daar verder kijken.’

Sprekers

In het hoofdprogramma kwamen nog drie sprekers aan bod:

Antoon van Coillie van Blue Line Logistics ontwikkelt een slimmer schip. De technologie daarvoor is beschikbaar maar er zijn wel uitdagingen. Staat de regelgeving een nieuwe manier van werken toe? En zijn verzekeringsmaatschappij er al klaar voor? Zelf vindt Coillie het ‘gewoonweg fun.’ ‘Dit jaar gaan we testvaren en ik hoop dat ik eind 2020 kan zeggen dat wij autonoom varen.’

Michel van Dijk, director Logistics bij Van Berkel Logistics, stelt zichzelf de vraag: ‘Gaat Smart Shipping de verlader verleiden?’ Volgens hem is Smart Shipping niet alleen een slim schip, maar ook een slim kanaal, het slim inrichten van de keten en de scheepvaart aantrekkelijk houden voor bemanning.

Vincent Ossewaarde, ICT’er bij Forty-Two geeft ons een waarschuwing. ‘Bij Smart Shipping vertrouwen we steeds meer op technologie en het gebruik van data maar dat is makkelijk te misbruiken. In alle systemen om ons heen is cyber security een issue, dus er is geen enkele reden om aan te nemen dat voor Smart Shipping niet zo is.’ 


De presentaties van SMASH!

Wil je de presentaties nog eens bekijken of de resultaten van de doe-sessies nog eens rustig na lezen? Alle presentaties staan nu online! Je vindt ze hier.

 

Afsluiting en Loket

In de plenaire terugkoppeling vat dagvoorzitter Nancy Scheijven samen wat we gaan doen aan Smart Shipping in 2018:

  • Wet- en regelgeving vanuit de overheid
  • We werken samen aan initiatieven, beter, efficiënter en veiliger
  • Gerichte themabijeenkomsten
  • Onderzoek naar impact van infrastructuur en verkeersmanagement als Rijkswaterstaat
  • Kennis delen in formatie

Tot slot doet zij een laatste oproep aan de deelnemers: ‘Heb je initiatief, innovatie, testvaart of een vraag aan het netwerk? Mail dan het Loket: loket.smartshipping@rws.nl. Loket Smart Shipping helpt ideeën, tests en experimenten mogelijk te maken.’


SMASH-UP in beeld!

Onze fotograaf heeft alle presentaties, doe-sessies en borrel vastgelegd. Wil je dag nog een keer terugzien? Bekijk hier de fotoreportage.