Smash!Up Smart Shipping Standards

Op woensdag 11 maart vindt een informatieve en interactieve Smash!Up plaats in Scheveningen. Dit keer is het thema Standaardisering in Smart Shipping. Standaarden kunnen helpen of zelfs noodzakelijk zijn voor onderlinge communicatie tussen geautomatiseerde of autonome schepen. Ook in het delen van data met vaarwegbeheerders is standaardisering aan de orde. Onder andere in Europees verband (CESNI) wordt aan het opstellen van standaarden gewerkt.

Wil je hier meer over weten en meepraten? Of kom je graag in gesprek met andere leden van de SMASH-community? Meld je dan vast aan via dit formulier. Het programma start om 15.00 uur en eindigt omstreeks 17.30 uur.

Programma

Inloop (14.30 tot 15.00)

Opening – Patrick Potgraven – Rijkswaterstaat

Proeftuin Op de Noordzee – Arno Segeren – Gemeente Den Haag

Voor de kust van Scheveningen wordt gewerkt aan een geavanceerd testgebied van 10 x 10 zeemijl.

Sensor Maritime – Mark-Ivo van Ooijen

Sensor Maritime, onder andere bekend van Bridgescout®, ziet mogelijkheden om met standaardisatie slimme scheepvaart verder te brengen. Waarom is dit belangrijk, welke standaarden zijn er al en wat is er nog nodig?

Data-connectiviteit in de maritieme sector – KPN ICT Consulting – Feiko Gorter

KPN test in samenwerking met Proeftuin de Noordzee connectiviteitverbeteringen voor de kust van Scheveningen. Zo wordt deze zomer een 5G-netwerk aangelegd waarmee video-streaming van zee naar wal haalbaar wordt.

Pauze

CESNI-TI – Brian Vrijaldenhoven – Rijkswaterstaat

CESNI is het Europees Comité voor de opstelling van standaarden in de binnenvaart. Brian Vrijaldenhoven zal toelichten wat de in 2019 opgerichte werkgroep voor standaarden in IT voor de binnenvaart kan betekenen.

SeaWise – Hala Elrofai – TNO

How does one establish an appropriate standard and approach to assess the safety of autonomous ships both during their design and in operation? This is a challenging question. At TNO we realize that the application of Artificial Intelligence in the maritime autonomous space requires specialized safety assessment techniques. The SeaWise project proposes to create a scenario database from real-world data and utilize it in the assessment of the evolving MASS space.

RH Marine – Jan van Bekkum

Om als sector tot nieuwe standaarden te komen moet je samen durven werken met je concurrenten. Hoe doe je dat? Wat is er voor nodig om vertrouwen in elkaar te ontwikkelen? Jan van Bekkum deelt zijn ervaring bij RH Marine en visie op standaardisering in de scheepvaart.

Afsluiting

Borrel (17.15 tot 18.15)

footer anchor