Gezamenlijke taal voor pratende schepen verder uitgewerkt

In 2021 en 2022 heeft MARIN in opdracht van Rijkswaterstaat twee studies uitgevoerd naar de meerwaarde van het delen van vaarintenties. De simulatorstudie wees uit dat, mits zorgvuldig geïmplementeerd, het delen van intenties een bijdrage kan leveren aan de veiligheid en de efficiency op het binnenwater.

Vanuit de leveranciers van trackpilots is er interesse in het concept. De werking van de trackpilots maakt dat het een voor de hand liggend systeem is voor het delen van intenties.

In het afgelopen jaar is het concept verder aangescherpt en is er ook een concreet voorstel uitgewerkt voor de manier waarop intentie-informatie wordt uitgewisseld. Met het beschikbaar komen van het rapport ‘Definitiestudie Intenties Delen’ ligt er nu een gedragen voorstel welke informatie wordt uitgewisseld en hoe dat technisch zou moeten. Dit voorstel wordt ook ingebracht in CESNI. Idealiter wordt het voorstel omgezet in een standaard.

Gekozen is voor een hybride oplossing, waarbij enkele ‘waypoints’ via AIS worden gedeeld en meer gedetailleerde informatie via een client/server-systeem wordt uitgewisseld. Hiervoor moet dan een uitwisselingsplatform (‘central hub’) worden gerealiseerd.

Bij de uitwerking waren vrijwel alle leveranciers van inland-ECDIS-systemen en trackpilots betrokken, wat maakt dat het uiteindelijke voorstel op brede instemming kan rekenen. Het ontworpen concept ondersteunt echter ook nieuwe (typen) gebruikers.

Download the full study here

footer anchor