DEMCON Unmanned Systems experimenteert met varende drone

Test met LiDAR

In januari zijn er door DEMCON Unmanned Systems testen uitgevoerd met een varende drone. Dit gebeurde in het testwater bij het Researchlab Autonomous Shipping in Delft, gelegen aan de TU Delft Campus.

Onderdeel van het experiment was het ijken van de LiDAR-sensor en beoordelen wat de invloed is van vaarsnelheden, scherpe bochten en verschillende constructies (kademuren, bruggen, gebouwen en beschoeiing) op de algoritmen die de omgeving rondom de boot nauwkeurig in kaart moeten brengen.

Bij de testen in januari was een LiDAR-sensor bevestigd op de kleine drone, waarmee door middel van laserpulsen een 3-dimensionale kaart wordt opgebouwd rondom het vaartuig. Deze techniek kan ingezet worden voor de positiebepaling, collision avoidance en path planning van autonoom varende systemen om deze robuuster te maken. Door deze techniek toe te voegen aan bestaande systemen aan boord, zoals dual (RTK) GPS, wordt de navigatie en path planning betrouwbaarder. De combinatie van verschillende technieken en sensoren zorgt ervoor dat er ook veilig kan worden gevaren op locaties waar GPS signaal beperkt is of helemaal ontbreekt. Dat is bijvoorbeeld vaak zo dicht bij grote (stalen) constructies en schepen of onder bruggen, naast kademuren en bomen. Daarmee worden deze kleine meetvaartuigen veiliger en breder inzetbaar voor verschillende inspectie en monitoring applicaties op het water.

Schaalmodel

De drone waarmee de tests zijn uitgevoerd, is een schaalmodel van een groter onbemand meetvaartuig. Dat meetvaartuig wordt op dit moment nog ontwikkeld door DEMCON Unmanned Systems in samenwerking met Van Oord. Deze kleine drone wordt gebruikt om op veilige manier verschillende onbemande en autonome systeemcomponenten en functionaliteiten te ontwikkelen en er tests mee uit te voeren. De drone is standaard uitgerust met een industriële RTK dual GPS en een real-time control en processing computer voor het verwerken van sensor data en de autopilot.

Voor vragen over deze ontwikkeling of voor meer informatie over de DEMCON groep neem contact op met Fedor Ester Fedor.Ester[at]Demcon.com.

Een drone die op het water vaart, vanaf computer zie je informatie
De drone op het water
footer anchor