Onbemand afmeren & dynamic positioning schepen in havens

Met de oprichting van Tow-Botic Systems is de ontwikkeling gestart naar een onbemande sleepboot zonder sleeplijnen, vooral gericht op de laatste meters van een zee-reis.

Doelstelling

Onbemand en zonder sleeplijn kunnen afmeren van zeeschepen.

Nauwkeurige manoeuvres bij lage snelheden zijn lastig voor zeeschepen, zeker in combinatie met harde wind of stroming. Sleepboten trekken of duwen het zeeschip in de juiste afmeerpositie en assisteren zo bij de laatste meters van een zee-reis.

Gary Vaz, voormalig captain op verschillende zeeschepen, kwam tijdens één van deze zee-reizen tot het inzicht dat er betere en veiligere methodes nodig zijn voor assistentie bij het afmeren. Beter, omdat een sleeplijn niet geschikt is om te duwen en alleen kan trekken. Duwen kan een sleepboot tegen het schip, maar niet op iedere plek en bovendien zit er tussen slepen en duwen altijd een tijdspanne. Maar ook veiliger, omdat de zware sleeplijnen (kabels) onder allerlei weersomstandigheden vanaf de sleepboot naar het zeeschip moeten worden gebracht. De kabels worden geworpen en hiervoor moet de sleepboot zo dicht mogelijk in de buurt van het zeeschip gaan varen, wat de sleepbootbemanning in gevaar kan brengen.

Met de oprichting van Tow-Botic Systems is de ontwikkeling gestart naar een onbemande sleepboot zonder sleeplijnen, vooral gericht op de laatste meters van een zee-reis. De elektrisch aangedreven ‘afmeer-drones’ hechten zich op verschillende plekken aan de romp van het schip waarna ze in alle vaarrichtingen kunnen assisteren. Een gepatenteerde magnetische koppeling maakt een sleeplijn overbodig. Het systeem kan daardoor sneller schakelen tussen duwen en trekken dan normale sleepboten. De besturing gebeurt veilig aan wal of vanaf de brug van het zeeschip.

Bij Prodock in Amsterdam worden schaalmodellen gebouwd en getest. De eerste proeven zijn succesvol en hebben bovendien geleid tot een spin-off: elektrisch aangedreven werkboten die gebruik maken van het dezelfde elektromagnetische koppeling-systeem.

Meer weten over Tow-Botic Systems en hun innovaties? Neem contact op met Gary Vaz of bekijk de website www.towboticsystems.com

footer anchor