Sleepboot op afstand bestuurbaar

Kotug gebruikt zijn Rotterdamse simulator voor het verder testen van onbemand varen. De realtime sensortechnologie maakt het mogelijk om de kapitein op afstand visueel te ondersteunen bij een veilige uitvoering. In combinatie met drone-technologie om de sleepkabel aan te sluiten, komt onbemande scheepvaart commercieel en technisch dichterbij.

Doelstelling

Mogelijk maken van sleepboot besturing op afstand als tussenstap op weg naar onbemand varen.

Partners

Alphatron, Kotug, KPN, M2M Blue, Onboard, Rotortug, Veth

Kotug meent dat op afstand bestuurde schepen de eerste stap zullen zijn naar uiteindelijk onbemande, autonome scheepvaart. Op dit moment kan al een aantal eenvoudige handelingen vanaf op afstand bestuurde sleepboten worden gedaan. Een groot voordeel van op afstand bestuurbare schepen tijdens brandbestrijding is de veiligheidsverbetering. Kotug ontwikkelt deze innovatie in een joint industry project gezamenlijk met Rotortug (eigenaar van de sleepboot RT Borkum), Alphatron (visualisatie en integratie in de consoles), Veth (overname stuur- en motorbesturingssysteem), Onboard (conversie stuur- en motorbesturingssysteem naar internet protocol) en M2M Blue (stabiele dataverbinding).

“KOTUG believes that unmanned remote controlled ships will be the first step to ultimately unmanned autonomous shipping.”

Patrick Everts (General Manager Maritime Excellence Center Kotug)

Tijdens de International Tug, Salvage & OSV Convention and Exhibition in juni 2018 heeft Kotug laten zien hoe je een sleepboot over ruim duizend kilometer afstand kan besturen. De ‘RT Borkum’ werd bestuurd vanuit de zuid-Franse havenstad Marseille, terwijl de sleepboot in Rotterdam aan het varen was. Een kapitein van Kotug nam de controle over de sleepboot over via een externe beveiligde internetlijn en camerabeelden. Deze camera’s en bedieningselementen van de sleepboot werden gebruikt op de demo-consoles in Marseille.

Op 4 oktober 2018 woonde minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat een demonstratie bij. De RT Borkum combineerde tijdens de Innovation Expo in Rotterdam besturing op afstand met brandbestrijding op afstand. Een kapitein van Kotug nam de controle over de sleepboot over via een beveiligde internetverbinding en kon met behulp van camerabeelden de gesimuleerde brand op een kade bestrijden.

footer anchor