Terugblik SMASH!UP Connectiviteit

Op dinsdag 14 juni organiseerde SMASH! in samenwerking met Havenbedrijf Amsterdam een SMASH!UP over connectiviteit. Met zo’n 40 bezoekers, presentaties van Fugro, Frontier, Connectivity Fieldlab North Sea en een paneldiscussie was het een interessante middag. De sprekers deelden hun kennis en ervaringen met verschillende dataverbindingen zoals 3G/4G/5G, via (low orbit) satelliet, via marifonie, AIS of VDES of zelfs via DAB+. 

Connectiviteitsoplossingen

Zowel in de binnenvaart als op zee lijkt het huidige aanbod aan connectiviteitsoplossingen niet voldoende voor een toename en een structurele toepassing van een verregaand geautomatiseerde vaart. Op zee gaat men nu vooral uit van satellietverbindingen omdat dit wereldwijd op de meest afgelegen zeeën gebruikt kan worden, terwijl voor de drukke Nederlandse kust een dekkend telecom-netwerk niet eens ondenkbaar is. Onduidelijk is nog welke business-cases en gebruikers instappen wanneer op de Noordzee mobiele connectiviteit wordt aangelegd of uitgebreid. 

Mobiel netwerk

In Nederland is in havens en op de meeste vaarwegen weliswaar een goed mobiel netwerk, servicelevel-afspraken maken met telecomproviders is niet mogelijk waardoor je geen gegarandeerde bandbreedte per gebruiker hebt. Ook over de kwaliteit van het netwerk bestaat onduidelijkheid, maar met de komst van 4G en 5G is dit in ieder geval sterk verbeterd. Meerdere providers combineren is een oplossing om de betrouwbaarheid te verhogen, ook voor gebieden waar de dekking per provider minder goed is. 

footer anchor