Aquadrone ruimt plastic op

RanMarine ontwikkelt de WasteShark om plastic te verzamelen in ondiepe wateren voordat het zwerfvuil terecht komt in zeeën en oceanen. Het bedrijf gelooft dat een vloot van zulke aquadrones plastic vervuiling op zee sterk kan reduceren.

Doelstelling

Ontwikkeling van (autonome) aquadrones geschikt om plastic afval in onder andere havens en rivieren op te ruimen.

Partners

RanMarine

De WasteShark verzameld per vaartocht ongeveer 500 liter afval. Het apparaat wordt bediend vanaf de kade, met een volgeladen accu kan de WasteShark zo’n 16 uur vooruit. Leliebladeren, grote takken maar ook haveninfrastructuur kunnen lastig zijn voor een waterrobot, met uitgebreide testen is het ontwerp en de bediening van de WasteShark geoptimaliseerd.

Een GPS-tracker verstuurt de locatie en aanwezigheid van de WasteShark rond. Daarnaast is er een collision-avoidance systeem aan boord. Andere sensoren bepalen de waterkwaliteit, de waterdiepte, pH-waardes, temperaturen en zoutgehalte van het water. Deze data kan door de WasteShark onder andere benut worden als gids naar sterk vervuilde locaties.

“Inspired by nature and blending technology, form and function, the WasteShark is designed to swim through water and eat its prey with minimum effort and maximum efficiency.”

Richard Hardiman (CEO) RanMarine Technology

De WasteShark wordt gebouwd op de RDM in Rotterdam en wordt onder andere ingezet in Dordrecht waar waterschap Hollandse Delta, Gemeente Dordrecht, RanMarine, Cirkellab en aannemer Krinkels in maart 2018 een proefperiode van drie maanden zijn aangegaan. Na evaluatie bleek de WasteShark met succes in de Spuihaven ingezet te kunnen worden. De WasteShark heeft ook internationaal de aandacht getrokken. Onder andere havens in Dubai, Baltimore en Kaapstad zijn met de WasteShark van RanMarine schoner gemaakt.

De WasteShark-versies die nu actief worden ingezet hebben nog geen autonome besturingscapaciteiten. Momenteel word gewerkt aan nieuwe besturingssystemen waarin een Level 1 autonomie worden toegepast: de WasteShark kan een aantal taken zelfstandig uitvoeren maar is nog steeds afhankelijk van een menselijke operator.

footer anchor