Terugkijken: digitale SMASH!UP Finance & Funding

Vorige week organiseerden we onze eerste digitale SMASH!UP. Vanuit huis keken 50 geïnteresseerden mee naar presentaties over het financieren en verzekeren van innovaties in de scheepvaart. Heb je de SMASH!UP gemist? Via onderstaande links kun je de verschillende presentaties terugkijken.

Financiering en subsidie

Europese subsidie

Na de aftrap door programmamanager Patrick Potgraven ging Jaap Gebraad van het Waterborne Technology Platform vanuit Brussel in op de Europese subsidiemogelijkheden >

Hij zoomde in op de mogelijkheden die binnenkort komen binnen het Horizon Europe-programma. Hij schetste dat het programma op dit moment verder wordt ingevuld en dat het zaak is de komende maanden de ontwikkelingen te blijven volgen, om te zien of er kansen zijn voor specifieke projecten.

Nationale en regionale mogelijkheden

Edward Gilding van Innovation Quarter behandelde de mogelijkheden voor financiering die er op nationale en regionale schaal zijn>

Hij ging daarbij ook in op de financieringsmogelijkheden die in het leven zijn geroepen om eventuele financiële moeilijkheden als gevolg van corona het hoofd te bieden.

Kansen maritieme sector

Na de pauze vertelde Michiel Steeman van Zuyderzee Capital over de bedrijfseconomische kansen en bedreigingen >
die Zuyderzee Capital ziet bij de ontwikkelingen in de maritieme sector, zowel in groener varen als naar verregaand geautomatiseerd varen. In samenwerking met Value Maritime heeft Zuyderzee Capital eerder de financiering van verduurzaming aan boord van schepen opgepakt: een refit waarbij de uitstoot van schadelijke uitstoot van het schip sterk verminderd wordt. Dit soort financieringen kunnen voor smart shipping ook interessant zijn. Maarten Lodewijks vertelt over dit voorbeeld.

Verzekeren

Tenslotte stonden we stil bij de verzekeringsaspecten van smart shipping>

Sonja van Wijk en Pieter Bruins van MS Amlin waren naar de studio gekomen om te illustreren voor een adequate verzekering nog veel informatie nodig is, maar dat maatwerk in verzekeringen zeker mogelijk is.

Na een korte afsluitende bijdrage van Marco Scholtens, die de aanwezigen op de hoogte bracht van de ontwikkelingen rond het Nationaal Forum Smart Shipping, sloten we de bijeenkomst af met een virtuele borrel.

footer anchor