Internationaal project 5G-blueprint: onderzoek naar 5G en autonoom vervoer

In september dit jaar start het nieuwe internationale project 5G-blueprint. In deze publiek-private samenwerking van 28 partijen in heel Europa, wordt onderzocht hoe met behulp van tele-operation transport en logistiek efficiënter kan. De inzet van nieuwe 5G is daarbij een belangrijk instrument. Het project zal de komende drie jaar lopen. De subsidie wordt verleend vanuit het EU-programma ‘Horizon 2020’.

5G connectiviteit

Op weg naar autonoom vervoer

In het project, waar ook het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bij betrokken is, onderzoeken alle deelnemende partijen de real-time data uitwisseling van en naar voertuigen, tussen terminals en voertuigen en centrales. Daarbij kijken ze naar hoe die data uitwisseling kan bijdragen aan efficiënter vervoer: het helpen ondervangen van personeelstekorten, door het op afstand sturen en ondersteunen van voer- en vaartuigen bijvoorbeeld. Naar verwachting wordt hiermee de bereikbaarheid verbeterd, en versterkt het de werkgelegenheid en de concurrentiepositie.

Meer weten over het 5G-blueprint samenwerkingsproject en welke partijen er meedoen? Lees er meer over op de website van de Rijksoverheid >

footer anchor