Netwerkpartner in de spotlight: RMSC

SMASH! is het netwerk voor smart shipping. Om het web van onze community en onze samenwerkingspartners te versterken, zetten we elke maand een van de netwerkpartners in de spotlight. Collega’s geven ons een kijkje achter de schermen, vertellen over interessante ontwikkelingen en over verwachtingen rond de samenwerking in de SMASH!-community. In dit interview spreken we met Linda Treuman, manager van Rotterdam Maritime Services Community (RMSC). 

Rotterdam is niet alleen een haven

Zeven jaar geleden herijkte de gemeente Rotterdam haar maritieme strategie. “Ze zag dat Rotterdam naast de haven veel te bieden heeft: de nieuwste ontwikkelingen, dienstverlening op het gebied van verzekeringen, financiering, legal en nog veel meer”, vertelt Linda. “Het probleem was echter dat grote dienstverlenende partijen rondom de haven te versplinterd waren. Rotterdam staat bekend om de haven, maar niet zozeer om de maritieme dienstverlening. ‘Hoe zorg je ervoor dat Rotterdam als ‘Maritime Capital of Europe’ op de kaart komt?’, vroeg de gemeente zich af.” 

De gemeente ondersteunde in 2015 daarom van harte het initiatief tot het opzetten van een branchevereniging voor de maritiem zakelijke dienstverleners: Rotterdam Maritime Services Community. Een centraal punt waar alle dienstverlening buiten het reguliere werk van de schipper samenkomt. Accountancy, advies, scheepsclassificatie, educatie, verzekeringen, belastingadvies, recht(sbijstand) en meer. Alles komt samen bij RMSC.  

Marktpositie verstevigen

RMSC streeft ernaar om de marktpositie van de maritieme zakelijke dienstverleners in de groot Rotterdamse regio te verstevigen. “Dat doen we door extra waarde te bieden aan de regionale cluster. Onze kennis hoog te houden en te verspreiden. Internationaal te netwerken en verbindingen te leggen tussen bedrijven, dienstverleners, overheden en kennisinstellingen”, legt Linda uit. “Veel mensen denken direct aan Londen of Singapore bij maritieme dienstverlening, maar in Nederland hebben we ook alle expertise in huis. Daar mogen we als sector trots op zijn.” 

Linda staat sinds vier jaar aan het roer van RMSC en heeft in die tijd hard gewerkt aan de groei van RMSC en het aantal leden. Afgelopen maand heeft RMSC haar 60e lid mogen verwelkomen. Linda: “Maritieme dienstverleners hebben ontzettend veel kennis van de sector, daarmee bieden zij echt een meerwaarde aan de sector. Zowel binnen Nederland als daarbuiten. Zo hebben onze leden afgelopen tijd meegedacht met het NAVIS-project, de maritieme agenda van de provincie en de Roadmap Smart Shipping. Door expertise vanuit verschillende hoeken in te brengen, geven we een extra dimensie aan ontwikkelingen.” 

Innovaties versnellen

Linda: “Onze meerwaarde zit hem vooral op het feit dat we snel de juiste partijen bij elkaar weten te brengen. Daarmee versnellen we het proces en zorgen we voor een breed perspectief op ontwikkelingen. Verschillende partijen kijken immers anders naar eenzelfde vraagstuk, maar hebben elkaar wel nodig om verder te komen.” Het RMSC organiseert daarom met regelmaat kennissessies, waar het netwerken ook altijd een belangrijke rol heeft. “We organiseren sessies vaak samen met onze partners. Zo woonden onze leden recent nog een sessie bij over het verzekeren van autonome schepen, georganiseerd door de IVR in samenwerking met SMASH!. In juni organiseren we een young professional trendsessie met Deltalinks en KPMG, in september met de WISTA en in oktober organiseren we nog een sessie met de KNVR.” 

“Op de groei die RMSC doormaakt ben ik meer dan trots,”, gaat Linda verder. “Het geeft de toegevoegde waarde van onze rol in de maritieme sector goed weer. Wel zien we dat dienstverlening vaak pas op het einde wordt meegenomen, terwijl we ook aan het begin een meerwaarde kunnen hebben.” Linda roept partijen dan ook op leden van RMSC zo vroeg mogelijk in het proces van nieuwe ontwikkelingen te betrekken. “Kijk bijvoorbeeld eens naar het Fieldlab Autonomous Sailing Technology (F.A.S.T) met onder andere Damen Naval. Daar zijn wij vanaf begin af aan al betrokken door een verzekeraar en een jurist mee te laten kijken. Het project heeft reeds hun subsidie ontvangen. In een vervolg stap kijken we mee hoe we het project verder kunnen helpen.” 

Vooruitkijken

Linda: “Bij het RMSC hebben we veel kennis, maar ook wij weten niet alles. Daarom sluiten we ons graag aan bij andere communities, zoals die van SMASH!. Waar wij onze kennis op onze dienstverlenende gebieden inbrengen, hopen wij vanuit de community op de hoogte gehouden te worden over (technische) ontwikkelingen. Dat brengen we vervolgens ook graag weer bij andere projecten in. We kunnen nog veel van elkaar leren. Het voor iedereen beschikbaar maken van kennis is daarbij ontzettend belangrijk.” 

“We weten natuurlijk allemaal dat je officieel nog niet mag varen met een autonoom schip. De regelgeving is daarin nog niet toereikend, maar er zijn wel mogelijkheden. Daarom vind ik het belangrijk dat we allemaal vooruit blijven kijken. Verzekeraars: hoe verzeker je een autonoom schip? Advocaten: wie is er verantwoordelijk als er toch wat misgaat? En Financieel adviseurs: is het erg als de kosten voor de baten uit gaan? Het is belangrijk dat we als dienstverleners niet weglopen voor het onbekende. Er zijn risico’s en dat geeft angst. Maar door structureel samen te werken, komen we er wel. Het is niet de vraag of autonoom varen er aan komt, maar wanneer”, sluit Linda af. 

footer anchor