Windparken op zee geven uitdagingen en kansen voor smart shipping

Er wordt fors gebouwd aan windparken op de Noordzee. Tot 2030 gaat het, verspreid over zes grote windparken, om een gebied zo groot als de hele provincie Limburg. En het is niet alleen Nederland: ook België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken bouwen windparken.

Om te onderzoeken wat de komst van die nieuwe windparken betekent voor de scheepvaartveiligheid is binnen Rijkswaterstaat in samenwerking met de Kustwacht een monitorings- en onderzoeksprogramma  opgezet. Het doel is om te onderzoeken of de huidige maatregelen voor het zo veilig mogelijk laten verlopen van het scheepvaartverkeer, zoals extra toezicht en handhaving door de Kustwacht, maar ook bijvoorbeeld de inzet van sleep- en bergingsschepen, voldoen en of er wellicht andere maatregelen nodig zijn.

Jacqueline van den Bosch van Rijkswaterstaat is nauw betrokken bij het monitoringsprogramma ‘Wind op Zee’. Ze geeft aan dat het doel van het programma verder gaat dan periodiek rapporteren: “Zijn er maatregelen waarmee we moeten stoppen of die we juist moeten intensiveren? Of zijn er interessante innovaties die ons verder kunnen helpen?”

In dat kader wordt ook nadrukkelijk gekeken naar smart shipping-applicaties die een bijdrage kunnen leveren, zoals navigatiehulpmiddelen, onbemande bewakingsschepen of betere communicatie tussen schepen onderling en verkeersbegeleiding.

“Juist voor het bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen liggen er kansen” zegt Van den Bosch. “Ik zou hen dan ook heel hartelijk willen uitnodigen voor het symposium Scheepvaartveiligheid windenergie op zee dat op woensdagmiddag 21 september plaats vindt in Scheveningen. Het is dé gelegenheid om kennis te maken met dit onderwerp.”

Op het programma staan sprekers als Birgit Gijsbers (DG Luchtvaart en Martiem van het Ministerie I&W),  Margot Ribbering (weervrouw), Nicole Kuipers (directeur Kustwacht), Jop Groeneweg ( Professor aan de universiteit Leiden), Thomas Porathe (professor of interaction design at the Norwegian University of Science and Technology in Trondheim) en Bas Büchner (directeur MARIN).  Aanmelden kan via: https://www.lyyti.fi/reg/Symposium_MOSWOZ\

footer anchor