RAS: veilig testen met (semi) autonoom varende schepen

Een zelfvarend schip komt eraan, maar wanneer? En hoe?
Een beeld met zelfvarende schepen. Is dat verre toekomstmuziek of zijn we daar dichtbij? Bijna dagelijks verschijnen er mediaberichten die dat laatste lijken te ondersteunen. Tegelijkertijd zijn er veel onzekerheden en vragen, bijvoorbeeld over de technische mogelijkheden. In combinatie met andere ontwikkelingen bepaalt de uitwerking van die onzekerheden uiteindelijk of – en in welke vorm – het zelfvarend schip er komt en wat dit betekent voor het toekomstige vaarsysteem.

Beleidsregel “vergaand geautomatiseerd varen”
Op 1 oktober is de beleidsregel “vergaand geautomatiseerd varen” vastgesteld. Hiermee krijgen marktpartijen meer ruimte om te gaan testen met automatische schepen. In de keten van productontwikkeling en grootschalige marktintroductie is dit een belangrijke stap. Het geeft de mogelijkheid aan de markt om te gaan testen in fieldlab omgevingen.

Researchlab Automated Shipping 
Om het testen goed in te richten moet de gehele keten goed georganiseerd zijn. Van wetenschap tot aan de markt. Nieuwe technologieën kunnen snel door de markt in gebruik genomen worden door de onderzoekroadmap en de roadmap van de verschillende marktpartijen op het gebied van automatisch varen te combineren. Het Researchlab Automated Shipping maakt deze verbinding en geeft ruimte aan toegepast wetenschappelijk onderzoek in combinatie met de markt. 

Het Researchlab Automated Shipping is een volledig gecontroleerde testomgeving waar innovaties getest en gedemonstreerd kunnen worden in ‘real urban scenario’s’. Deze veilige vaarroute met monitoringssysteem is klaar voor onderzoek met autonoom varen inclusief de daarvoor benodigde protocollen.  

Voor meer informatie over samenwerkingsmogelijkheden zie https://rasdelft.nl/meedoen.

footer anchor