Smart shipping in de toekomst: ben jij er klaar voor?

Smart shipping, verregaande automatisering in de scheepvaart, is dichterbij dan de meeste mensen denken. De eerste op afstand bestuurbare en autonome meetvaartuigen zijn al beschikbaar. Ook voor grote binnenvaartschepen zijn er al functies beschikbaar als autopiloten en aanvarings-waarschuwingssystemen. De verwachting is dat deze systemen in de komende jaren langzaam maar zeker de schipper gaan ondersteunen en daarmee taken van de schipper kunnen overnemen. Om ervoor te zorgen dat de binnenvaart zich verder kan ontwikkelen en zo veiliger en duurzamer wordt, is het belangrijk dat ook vaarwegbeheerders zich nu al voorbereiden op slimme technieken in wereld van morgen. Maar hoe doe je dat: je goed voorbereiden op de toekomst? Precies daarom maakte het programma Smart Shipping een boekje dat vaarwegbeheerders daarbij helpt.

voorkant publicatie klaar voor de toekomst met smart shipping

Nederland heeft alle belang bij een slimmere binnenvaart. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen zegt hierover in het voorwoord: “In ons transportsysteem speelt binnenvaart een grotere rol dan de meeste mensen beseffen. Met een vergrijzende bemanning is het hard nodig het werk aantrekkelijk te houden én tegelijk ook minder afhankelijk van mensen te maken”. Ook heeft smart shipping een belangrijke rol in het duurzamer maken van de transportsector in het algemeen en scheepvaart in het bijzonder. Smart shipping gaat echter verder dan het slimmer maken van de schepen. Ook de vaarweg-infrastructuur en de nautische dienstverlening moet worden aangepast. Hoe precies, dat gaan we in de komende jaren met elkaar ontdekken.

De publicatie duikt in de wereld van smart shipping en door middel van omgevingsscenario’s worden de uitdagingen van smart shipping voor de vaarwegbeheerder geschetst. We hopen dat het je inspireert tot nadenken over de vraag hoe smart shipping je eigen werk gaat beïnvloeden in de komende jaren.

Veel leesplezier namens het programma Smart Shipping.

footer anchor