SMASH!UP Human Factors in autonomous shipping

SMASH!UP: Human Factors in Autonomous Shipping

Schepen, bruggen en sluizen worden steeds slimmer. Schepen krijgen autonome technologie waardoor ze in toenemende mate zelfstandig maritieme manoeuvres uitvoeren. Bruggen en sluizen worden op afstand bediend, ondersteund door slimme technologie. Ook de rol van de mens verandert door de komst van smart shipping, maar op welke manier? Tot welk punt kan de mens nog ingrijpen wanneer een computer hulp nodig heeft? Gaan in de toekomst schepen gemonitord en indien nodig bestuurd worden vanuit een Shore Control Centre, welke data moet een schip hiervoor versturen? Welke informatie heeft een verkeersmanager op afstand nodig? En hoe houd je informatiestromen beheersbaar?

Tijdens deze SmashUp zoomen we in op het thema Human Factors. Verschillende sprekers delen hun kennis op dit gebied en er is ruimte om te netwerken. Spreekt dit onderwerp je aan? Meld je dan snel aan, deelname is kosteloos maar er is beperkt plek.

Programma

Opening & update SMASH!
Patrick Potgraven, programmaleider SMASH!, Rijkswaterstaat
Introductie maritime human factors
Hans van den Broek, Lector Hogeschool Rotterdam en onderzoeker TNO
Haptiek en besturing van (autonome) schepen
Roy Kok, Founder Smart-Ship
Shore Control Centers: Information overload? 
Herman van Veelen, Sr. Adviseur Human Factors VHP
Autonomous Shipping & Human Factors
Hans Huisman, Marin
Afsluiting & Borrel

Informatie

Datum:             14 mei 2019
Inloop:              14.00 uur (start programma om 14.30u)
Einde:               17.00 uur (aansluitend borrel)
Locatie:            RDM Loft, Scheepsbouwweg 8, 3089JW Rotterdam
Aanmelding:   De inschrijving voor de SMASH!UP is helaas vol! Stuur een e-mail naar smartshipping@rws.nl voor een plek op de reservelijst. 

Over SMASH

De logistiek op het water wordt steeds slimmer en autonomer. Denk aan het besturen van schepen op afstand, het slimmer delen van informatie, het optimaliseren van vaarwegonderhoud en het (semi) autonoom varen van schepen. Smart Shipping (SMASH!) is een platform waar we kennis delen, samenwerkingen aangaan en netwerken opbouwen. Zo maken we de scheepvaart slimmer, veiliger en duurzamer.

footer anchor