De kracht van haptiek

Smart Ship ontwikkelt technieken rondom haptische feedback. Bij haptiek gaat het om het doorgeven van informatie door middel van een trilling of kracht. Deze interactie kan de veilige besturing van schepen flink verbeteren. Roy Kok, co-founder van Smart Ship, lichtte tijdens de laatste SmashUp over Human Factors de visie van het bedrijf toe.

De jonge start-up uit Delft combineert kennis uit maritieme techniek, werktuigbouwkunde en biomechanisch ontwerp. In moderne control-rooms wordt veel informatie van een vaartuig/voertuig doorgegeven via beeld en geluid. Bij complexe manoeuvres, hoge snelheden of incidenten is de hoeveelheid informatie een human factor­­-uitdaging, de bestuurder kan de veelheid aan belangrijke informatie via beeld en geluid niet goed meer verwerken. Door haptiek als middel te benutten kan bijvoorbeeld informatie over de roerdruk, vibraties van de motor of weersomstandigheden in de vorm van trillingen of een kracht direct aan de bestuurder worden doorgegeven.

Inmiddels wordt door Smart Ship in projecten samengewerkt met bekende namen als Alphatron, VSTEP en Koninklijke Marine. Wil je meer weten over Smart Ship? Bekijk de website of neem contact op met Roy Kok.

footer anchor