Marco stopt als programmamanager SMASH!

Na bijna drie jaar stopt Marco Scholtens als programmamanager van SMASH!. Marco heeft een mooie uitdaging gevonden bij een ander bedrijf, waar hij zich meer in de techniek van de schepen kan verdiepen. In dit afscheidsinterview blikt Marco voor een laatste keer terug, maar kijkt hij ook vooruit naar de toekomst van SMASH!. “Dit is niet het einde. Het is niet eens het begin van het einde. Maar het is misschien het einde van het begin”, besluit Marco in de woorden van Winston Churchill.

Mijlpalen

Marco: “In de afgelopen jaren als programmamanager heb ik, samen met ons team, een springplank gecreëerd om smart shipping in Nederland te gaan implementeren. We hebben randvoorwaardelijk de belangrijkste condities gebouwd, waarop mijn opvolger kan voortborduren. Denk aan de onderzoeksagenda in de vorm van de SMASH! Roadmap, het uitbreiden van ons netwerk met overheden, vaarwegbeheerders, techniekontwikkelaars maar ook de eindgebruikers.”

Daarnaast kijkt Marco met veel trots terug op de manier waarop we een sterk kernteam hebben weten te vormen met mensen uit verschillende organisaties. Marco: “Het is bijzonder hoe we een gevoel van eenheid hebben weten te creëren in ons team, ondanks dat we allemaal diverse prioriteiten hebben, die niet alleen SMASH! aangaan. We hebben als team de netwerkgedachte omarmt en voelen ons daarin gesteund door alle partners.”

Internationaal

“Het netwerk zien we niet alleen terug in onze evenementen in Nederland, maar ook internationaal hebben we SMASH! op de kaart gezet. We worden in het buitenland herkend én erkend in onze rol. Het is niet voor niets dat we onder andere ICMASS dit jaar naar Rotterdam weten te halen. Daar hebben optredens op internationale podia zoals Smart Maritime Network, de Belgische MASS Think Tank, de handelsmissie naar Finland en studiereis naar Noorwegen flink aan bijgedragen,” somt Marco op. “De dank is niet alleen aan SMASH!, maar het is ook knap hoe we als Nederlandse bedrijven ons organiseren en slagkracht krijgen door de bundeling van onze krachten. Dat is ook nodig, want in Nederland bevinden zich niet de techgiganten die de slagkracht zelf in huis hebben.”

Toekomst

Marco: “Wel is het moment daar om het netwerk nóg meer in te zetten en aan de slag te gaan met de use cases in de roadmap. Het idee om werkgroepen op te zetten en echt met de inhoud aan de slag te gaan, obstakels te verhelpen en smart shipping te implementeren is iets waar mijn opvolger zeker mee aan de gang gaat. De werkgroepen kunnen we gebruiken om verder in te zoomen op de individuele uitdagingen, met SMASH! als verzamelpunt om hier collectief aan te werken. Inmiddels hebben we al wel de start gemaakt met de werkgroep binnenvaart. En hopelijk kan daar binnenkort een werkgroep USV’s aan toegevoegd worden.”

Wat ons betreft is Marco’s vertrek als programmamanager geen afscheid, maar een tot ziens. We hopen hem graag te blijven ontmoeten op onze evenementen en borrels. “Dat is wederzijds,” rondt Marco af.

Ilyaz Nasrullah zal de werkzaamheden van Marco overnemen. Ilyaz stellen we snel aan jullie voor.

footer anchor