MarinMinds test autonoom meetvaartuig

Marinminds heeft afgelopen maand peilwerkzaamheden uitgevoerd in de haven van Delfzijl met een boot die onbemand kan varen: een zogenaamde USV (Unmanned Surface Vehicle) Op dit moment vinden de peilingen elke maand plaats vanaf een bemand surveyschip; het doel van deze test was om te kijken of een onbemande boot peilingen van voldoende kwaliteit kan leveren.

Alle gegevens die in de test zijn opgeleverd, bleken volledig vergelijkbaar te zijn met die van het bemande schip. Dat maakt het mogelijk het bemande schip en de surveyers te ondersteunen bij de peilwerkzaamheden en zo meer data en informatie te verzamelen van de bodemgesteldheid, maar ook van structuren onder en naast water zoals kades, kabels en pijpleidingen.

Groningen Seaports heeft Marinminds bij de werkzaamheden ondersteund, omdat regelmatig peilen van dieptes absoluut noodzakelijk is om veilig scheepvaartverkeer te garanderen. Zowel de haven van Delfzijl als de Eemshaven grenzen immers aan de slibrijke Waddenzee. Met een autonome boot zouden de kosten van het peilen kunnen worden verlaagd. 

De surveying apparatuur uit de rental pool van Seabed BV werd live vanaf het bemande survey-schip aangestuurd en gegevens van de USV werden via het netwerk van KPN rechtstreeks naar de wal gestuurd. Deze test is onderdeel van de 5G-proeven die Groningen Seaports samen met KPN en Marinminds heeft uitgevoerd.

Marinminds levert hiermee een marktwaardige, geautomatiseerde peildienst in samenwerking met hydrografische dienstverleners en werkt de komende tijd onverminderd verder aan de ontwikkeling van het autonoom varen en peilen.

footer anchor