Onbemand door een sluis varen met Smart Ropes

Hoe vaar je zonder personeel door een sluis heen met een schip? Die uitdaging van de hackathon van de Vlaamse Waterweg won een team van de TU Delft. “Ons uitgangspunt was dat we een idee wilden ontwikkelen dat zo goedkoop en simpel mogelijk is om te implementeren. Iets waarvoor er niet zoveel aanpassingen nodig zijn aan de waterweg. En dat is ons gelukt. Onze oplossing smart ropes voldoet daar uitstekend aan”, vertelt Ferdinand, bachelorstudent Maritieme Techniek aan de TU Delft.  

Vastliggen in de sluis 

Volgens Ferdinand is het in- en uitvaren van een sluis relatief gemakkelijk. De grootste uitdaging voor een onbemand schip is dat het schip in de sluis vast moet liggen. Hoe doe je dat zonder dat iemand een touw om de bolder werpt?  Ferdinand: “Vastliggen in de sluis: dat is het probleem waar we ons op hebben gefocust. Allereerst hebben we de simpelste oplossing overwogen waarbij twee mensen in dienst worden genomen bij iedere sluis in Vlaanderen om de schepen vast te leggen. Dat loopt al gauw tegen de 28 miljoen euro per jaar. Wij wilden een goedkopere oplossing.”   

Verticaal gespannen kabels 

Hun oplossing heeft het team Smart Ropes genoemd. Ter hoogte van de bolder worden er verticaal touwen gespannen aan de kademuur. Het schip zelf is uitgerust met een set van zelfspannende lieren, twee aan elke kant, en terugtrekbare haken die zich vastgrijpen aan de verticale lijnen aan de kademuur. Doordat de lieren zichzelf kunnen spannen, kan het schip zich zelf positioneren. “In vergelijking met andere technieken voor het automatisch aanleggen van schepen, is ons idee technisch relatief eenvoudig en dus goedkoop. Daarnaast is het systeem zo smal, dat het ook in sluizen past, waar de afstand van schip tot wal erg klein is.” 

Snelkookpan 

“Het was een echte uitdaging om in deze korte tijd en op afstand hieraan te werken. Maar ook ontzettend leuk. Het was een geslaagde eerste hackaton voor mij. Deze ervaring neem ik mee.” 

Het team van de TU Delft won €1000 en een bezoek aan het bedrijf Shipping Technology.  

footer anchor