PortXL selecteert decarbonisatie-innovators voor 2022

PortXL directeur Hedi Visscher (3e van links) en Havenbedrijf Rotterdam CFO Vivienne de Leeuw (3e van rechts) met de geselecteerde bedrijven

Voor het 7e PortXL acceleratieprogramma in Rotterdam zijn 14 bedrijven uit 9 landen geselecteerd door het partnernetwerk van PortXL. Tijdens het 3 maanden durende programma zullen de start- en scale-ups, samen met een uitgebreid netwerk van mentoren en partners en ondersteund door de bewezen Gritd-methodologie, werken aan het bouwen van samenwerkingen. Het doel is om contracten tussen corporate partners te ondertekenen tijdens het prestigieuze PortXL slotprogramma, Shakedown, op 15 december.

Selectiedagen zijn het hoogtepunt van een proces met als thema decarbonisatie dat in maart 2022 is gestart, toen het PortXL-team het intakeproces startte en samen met het partnernetwerk honderd aanvragen van decarbonisatie-gerelateerde proposities beoordeelde. Na maanden van discussies, beoordelingen en vragen werd de laatste groep uitgenodigd om naar Rotterdam te komen om de partners persoonlijk te ontmoeten en de innovatievoetafdruk in de stad te vergroten.

€5 miljoen investering in pionier PortXL alumni start-up

Tijdens de selectiedagen maakten Pedro Pinto, CEO van de Portugese start-up Fibersail en Jasper Geselschap van InnovationQuarter bekend dat het ENERGIQ-fonds, het energie-innovatiefonds van de provincie Zuid-Holland, zich aansluit bij de investeringsronde van €5 miljoen.

De aankondiging vond plaats na Pedro’s presentatie over zijn eerdere ervaringen als deelnemer aan PortXL’s 1e programma ooit in 2016. Deze samenwerkingen zijn een perfect voorbeeld van waar PortXL naartoe werkt met het versnellingsprogramma en het is een inspirerende ervaring om jaren later de resultaten te zien.

Lagere kosten voor windenergie

Het hoofdkantoor van Fibersail komt in Rotterdam te staan. De verkoop- en bedrijfsontwikkelingsteams zullen vanuit deze locatie opereren en zullen samenwerken met het offshore windecosysteem om de oplossing te ontwikkelen en uit te rollen. Versterking van het offshore windecosysteem en verlaging van de kosten van windenergie. Voor de regio Groot-Rotterdam-Den Haag zijn lagere kosten voor windenergie nodig, omdat het een belangrijk onderdeel wordt van de energiemix in de regio.

Bladonderhoud is verreweg het meest complexe en kostbare aspect van de opwekking van windenergie. Momenteel is er geen betrouwbare manier om de exacte toestand van de rotor en de bladen te controleren. Windturbine-exploitanten moeten hun bladen regelmatig inspecteren om de beschikbaarheid, optimalisatie en levensduur van activa te garanderen. Fibersail heeft een vormsensor ontwikkeld die toepasbaar en eenvoudig te installeren is in elk type windblad. De technologie van Fibersail betekent hogere betrouwbaarheid en productiviteit en een langere levensduur van windparken. Het betekent een revolutie in de energietransitie.

Duurzaam Zuid-Holland

“Met de investering in Fibersail investeren we in duurzame en betaalbare energie voor iedereen”, zegt gedeputeerde Berend Potjer van de Provincie Zuid-Holland. “Olie, gas en kolen hebben hun tijd als energiebronnen gehad. Zuid-Holland bouwt aan een cluster van kennisinstellingen en bedrijven die natuurlijke hulpbronnen aanboren. Door de klimaatcrisis, stijgende gasprijzen en de oorlog in Oekraïne is een omschakeling urgenter dan ooit. Dit zijn onuitputtelijke bronnen, zoals wind, zon, getijdenenergie en geothermie. Met deze industriële ombouw behouden we de grootschalige bedrijvigheid in Zuid-Holland en daarmee de werkgelegenheid.”

PortXL’s missie

De missie van PortXL is het versnellen van innovatieve technologieën voor de groene energie, maritieme, logistieke en procesindustrie in havenregio’s over de hele wereld. PortXL faciliteert het ondertekenen van betaalde pilotcontracten, waardoor ondernemers hun technologie valideren, terwijl bedrijven de nieuwste oplossingen kunnen testen tegen concurrerende prijzen. Bovendien laten ze hun eigen teams inspireren door de ondernemersgeest. Dit draagt ertoe bij dat Rotterdam op de eerste plaats blijft voor slimste haven ter wereld en werkt aan het doel van een CO2-neutrale en digitale haven.

“Het is zo inspirerend om de resultaten van eerdere inspanningen te zien, we zijn verheugd voor Pedro en Fibersail en we hopen dat het iedereen die hier vandaag is verzameld laat zien wat we kunnen bereiken door samen te werken. Het doel is om nog veel meer van dit soort resultaten te hebben van deze fantastische groep vernieuwers. Tijd om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan!” zei PortXL-directeur, Hedi Visscher

Geselecteerde bedrijven voor het 2022 PortXL Programma

 • CleanSubSea, Australië: hun Envirocart™-systeem maakt de verwijdering, opvang, insluiting en filtratie van mariene biofouling van de scheepsromp mogelijk zonder de aangroeiwerende verf te beschadigen of het omringende mariene milieu te vervuilen. Er wordt geen brandstof of tijd verspild aan het rijden naar een droogdoklocatie.
 • QuinteQ, Nederland: Vliegwieltechnologie voor energieopslag op basis van ontwikkelingen van Boeing die een tot vijftienvoudige verbetering van energieopslag realiseert, toepasbaar in energiesystemen en -netwerken wereldwijd, en meer dan 50 financiële opbrengsten oplevert voor investeerders. Ze gebruiken geavanceerde materialen met een hoge treksterkte zodat ze verbeteringen in de energiedichtheid kunnen ervaren die de doorbraken in batterijtechnologieën ver overtreffen.
 • Ensemble Analytics, VK: platform voor havens dat gegevens assimileert en gedetailleerd advies geeft voor realtime besluitvorming over personeelstoewijzing, training en investeringen. Efficiënte besluitvorming kan schepen ongeveer 8% sneller doen draaien, de uitstoot in de haven verminderen en de lokale luchtkwaliteit verbeteren.
 • Conexbird, Finland: Hardware voor trillingsanalyse, ondersteund door een softwarecomponent, ontworpen voor montage op containerstrooiers en bestand tegen de zware omstandigheden waaraan strooiers worden blootgesteld.
 • Mathclick, Italië: op AI gebaseerde oplossingen voor het interpreteren en voorspellen van aquatische gegevens.
 • Finsulate, Nederland: Revolutionair antifouling product, geen verf nodig. In plaats daarvan wordt op de romp een milieuvriendelijke fysieke zelfklevende barrière aangebracht met een verwachte levensduur van 5 jaar.
 • Skygauge, Canada: de meest stabiele drone die je ooit zult zien, met gepatenteerde stuwkrachtvectortechnologie. Perfect voor veilige industriële inspecties en ultrasoon testen.
 • Psiori, Duitsland: Maakt Crane AI, die 3D-scans biedt van de inventaris en omgeving en camera’s die de positie van de lading detecteren. Dankzij hun technologie kan de kraanmachinist fouten vermijden of trainen voor speciale gebeurtenissen.
 • DecisionHall, Nederland: stelt een bedrijf samen van belanghebbenden met een wereldwijd bereik die de nieuwste Digital Engineering-technieken gebruiken om de risico’s, kosten en tijd die nodig zijn om complexe duurzaamheids- en klimaatbestendigheidsprojecten uit te voeren, aanzienlijk te verminderen.
 • Rombit Studio, België: Co-creëert innovatieve en duurzame digitale producten die waarde creëren en de efficiëntie verhogen voor hun klanten. Door digitalisering en predictive analytics-technologie toe te passen, verbindt het bedrijf apparaten en platforms met bestaande infrastructuur.
 • Noble Gas Systems, Verenigde Staten: richt zich op het ontwikkelen van veilige en lichtgewicht opslagsystemen voor gecomprimeerd gas. Onlangs heeft het bedrijf zijn nieuwste generatie aanpasbare gastanks gedemonstreerd, die kunnen worden geconfigureerd in bestaande voertuigarchitecturen.
 • MayMaan, Verenigde Staten: Creëert motortechnologie die wordt aangedreven door 70% water en 30% ethanol. Hun technologie is ontworpen om de operationele kosten systematisch te verlagen en uw ecologische voetafdruk aanzienlijk te verkleinen.
 • GBMS, Nederland: Richt zich op het ontwikkelen van systemen die het aantal op zee verloren containers kunnen verminderen. Ze ontwikkelen waarschuwingssystemen door inzicht te krijgen in scheepsbewegingen, fysica, software en ontwikkeling van sensortechnologie.
 • 12toZero, Nederland: Ontwikkeling van een unieke drijvende windfundering die speciaal is ontworpen om drijfvermogen en waterstofopslag in één structuur te combineren. De combinatie van deze functies in één platform biedt die basis voor een betrouwbare waterstofvoorziening voor het koolstofvrij maken van maritieme toepassingen en havengebaseerde industrieën.  

Bezoek de PortXL website www.portxl.org, schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief en volg PortXL op LinkedIn, Twitter, Instagram en Facebook op de hoogte blijven van de voortgang van de geselecteerde bedrijven.

Over PortXL: PortXL is ’s werelds eerste havenversneller en uniek in zijn soort, met een wereldwijd netwerk van toonaangevende bedrijven en experts. Het doel van PortXL is het versnellen van innovatieve technologieën voor de groene energie, maritieme, logistieke en procesindustrie in havenregio’s over de hele wereld. Hiermee activeert PortXL een zo groot mogelijk ecosysteem om ondernemerschap voor alle betrokken partijen te stimuleren. Het ecosysteem van PortXL bestaat uit start- en scale-ups, investeerders en partners, en marktleidende bedrijven zoals leadpartners Van Oord en Port of Rotterdam, evenals partners Boskalis, Damen, Shell, Deltares, Gemeente Rotterdam, Ampelmann, InnovationQuarter, Provincie Zuid-Holland en SPEED. PortXL is in 2015 gestart met de ambitie om een ​​brug te slaan tussen innovatieve ondernemers en de gevestigde havenindustrie. PortXL is de linking pin tussen deze twee werelden. PortXL is bezig aan zijn zesde jaar en heeft tot nu toe 12 programma’s uitgevoerd, meer dan 100 start-ups en scale-ups versneld en de ondertekening van meer dan 220 contracten gefaciliteerd.

Foto’s door Marc Nolte 

footer anchor