Rijkswaterstaat experimenteert met slimme camera’s en sensoren op het IJ

Met het programma Digitale Rivier zijn Rijkswaterstaat, Port of Amsterdam en Waternet een experiment gestart om de drukte op het IJ digitaal te kunnen monitoren. Met name de recreatievaart is op bestaande systemen zoals radar en AIS vaak niet goed zichtbaar. Met slimme camera’s en sensoren komt hier verandering in. Hierover verscheen vandaag ook een nieuwsbericht in de Telegraaf.

Druk met vaarverkeer op het IJ

Op drukke dagen krioelen pontjes, sloepen, jachten, rondvaartboten en binnenvaartschepen over het IJ, zoals je op de timelapsevideo ziet. Voor de beroepsvaart is het extra opletten: ze hebben een grote dode hoek en kunnen niet snel remmen of uitwijken. Nu smart shipping in de binnenvaart in opkomst is wordt het steeds belangrijker om een compleet en correct digitaal verkeersbeeld te hebben.

Bekijk deze video over het experiment

Chips en transponders brengen schepen in beeld

Als vaarwegbeheerder zien Rijkswaterstaat en Port of Amsterdam de beroepsvaart op het IJ via AIS, een digitale transponder, en via walradarsystemen. Recreanten in sloepen en jachten hebben meestal geen AIS en zijn niet goed zichtbaar op radar. Hierdoor is het niet mogelijk om op afstand de drukte in te schatten en de beroepsvaart hierover te informeren.

Bijna alle recreatievaartuigen in de Amsterdamse grachten hebben een digitaal vignet, vanaf 1-1-2021 is deze sticker met RFID-chip verplicht voor alle recreatievaartuigen die de Amsterdamse binnenwateren passeren. Waternet en Gemeente Amsterdam hebben langs de Amsterdamse grachten sensoren geplaatst waarmee via een dashboard de actuele drukte te zien is.

Experiment geeft inzicht in aantallen

In dit experiment wordt deze techniek tijdelijk opgeschaald naar groot vaarwater. Zo probeert Rijkswaterstaat op het IJ met RFID-ontvangers en slimme camera’s recreatievaartuigen tellen. Het experiment is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat en Port of Amsterdam waarbij de data onderling gedeeld en geanalyseerd wordt. Er wordt gebruik gemaakt van expertise die door Waternet en Gemeente Amsterdam eerder is opgedaan in de grachten met het systeem ontwikkeld door Improvement IT.

footer anchor