TechBinder lanceert Big Data Starterpack PHAROS ONE

Veel data moet tegenwoordig nog handmatig ingevoerd worden. Denk aan draaiuren, temperaturen van lading, weersomstandigheden etc. Het handmatig invoeren van deze data is niet altijd het leukste werk. En dat terwijl de beschikbaarheid van die data veel meer kansen biedt om de inzet van schepen efficiënter te maken.

Waarom is niet iedere maritieme organisatie volledig data gestuurd zou je zeggen? Nou, het implementeren van een goede data logger op bestaande schepen is niet zomaar gedaan. Geen enkel schip is hetzelfde en dat betekent dat men te maken heeft met veel systemen. Dit maakt de eerste investering in een loggingsysteem vaak hoog en ook lastig planbaar, omdat het moeilijk is om vooraf goed in te schatten hoe lang de werkzaamheden gaan duren.

PHAROS ONE als standalone data logger

Om dit probleem op te lossen heeft TechBinder recentelijk de PHAROS ONE gelanceerd. Dit is een volledig op zich zelf staand loggingsysteem, gebaseerd op het principe van Internet of Things. De kast heeft enkel stroom nodig en kan overal aan boord geïmplementeerd worden waar een mobiele telefoon ook werkt. Gebruikers hebben direct toegang tot een dashboard met standaard KPI’s en een stabiele datastroom van 25 meetwaarden. De PHAROS ONE meet onder andere de snelheid, afstand en zeegang. Deze informatie wordt gebruikt om bijvoorbeeld brandstofverbruik of aangroei te berekenen.

Reders kunnen zo laagdrempelig starten met het verzamelen van operationele data van hun vloot. Het biedt ook inzicht in de prestaties van alle verschillende schepen. Zo kun je onderscheid maken tussen de ‘best en worst performers’ om daarmee de prestaties van de gehele vloot te verbeteren. Gedurende het gebruik zal elke reder weer andere informatie willen zien in zijn dashboards. Door pas op dat moment te kijken welke extra databronnen er ontsloten moeten worden kan de installatie veel gerichter gedaan worden en is heel goed in te schatten welke meerwaarde de reder ervoor terug krijgt.

Veilige opslag van data

Data biedt ook risico’s, bijvoorbeeld op het gebied van security. TechBinder heeft dit ondervangen door een secure communicatie module te installeren die zijn data deelt over een 3G of 4G verbinding. Mocht de PHAROS ONE geen verbinding hebben, dan slaat het de data lokaal op tot er weer verbinding is. Zo gaat er geen data verloren.

Kijk voor meer informatie op de website van TechBinder.

Steeds slimmere schepen

Schepen worden zo steeds slimmer. Door meer inzicht in allerlei data te krijgen en te blijven experimenteren komt autonoom varen steeds dichterbij. Met welke innovaties ben jij bezig? We helpen je graag!

Wil je ook experimenteren? Meld je experiment aan bij het loket Smart Shipping via https://smashnederland.nl/loket/

footer anchor