Damen werkt aan zelfvarend pontje, de Binnenhaven van Vlissingen is de ideale proefvijver

De Vlissingse Binnenhaven ligt bijna bij Damen voor de deur en in de achtertuin van de HZ. Dat het er ook nog lekker druk is, maakt het tot een ideale proefvijver voor een zelfvarend schip. ,,Ik verwacht dat we volgend jaar zomer wel de eerste testvaart kunnen maken”, zegt projectleider Jochem Nonhebel van Damen Naval.

Het idee is dat een zelfvarende pont toeristen en reizigers gaat vervoeren tussen het station en de binnenstad van Vlissingen, al zal het nog even duren voor het zo ver is. Wel wordt daarvoor de komende tijd veel high tech-apparatuur geplaatst in een boot die zelf al op leeftijd is. ,,We hebben twee weken geleden een Stan Patrol 900 gekocht”, vertelt Nonhebel. ,,Die is in 1990 gebouwd, toevallig bij Damen in Gorkum. We hoeven nu nog niet een nieuw vaartuig te laten maken. De focus ligt eerst op het autonoom varen.”

Het schip krijgt in Vlissingen-Oost een behoorlijke refit, zoals Nonhebel dat noemt. Er komt veel elektronica in: sensoren, radar, gps-apparatuur, wind- en snelheidsmeters. ,,Het schip moet weer modern worden”, legt Nonhebel uit. ,,In de Binnenhaven heb je zwemmers, luxe jachten, binnenvaartschepen. Bij een zelfvarend schip moet je niet alleen je eigen gedrag kunnen voorspellen, maar ook dat van andere gebruikers. Die complexiteit hebben we hier opgezocht. Dit is beter dan de Noordzee, want hoeveel vaartuigen kom je daar tegen? We maken het ons in de Binnenhaven niet gemakkelijk en dat is precies wat we willen.”

Hoewel het voor de proef strikt genomen niet noodzakelijk is, worden de twee dieselmotoren van de Patrol 900 vervangen door elektromotoren. Dat was voor de Europese Commissie een voorwaarde om aan de test mee te betalen. ,,Er komt ook een nieuwe laag verf op de boot en we werken op dit moment aan een simulator”, vertelt Nonhebel. ,,Nu doen we nog veel vanuit de kantooromgeving. Straks gaan we assembleren in Vlissingen-Oost en uiteindelijk wordt het resultaat zichtbaar voor het grote publiek.”

Lees hier meer over dit project van het zelfvarende pontje in Vlissingen

footer anchor