Europese Transportarbeiders Federatie in St. Petersburg

Op 4 en 5 september 2018 vond in St. Petersburg de jaarlijkse congres van de binnenvaartsectie van de Europese Transportarbeiders Federatie (ETF) plaats. Dit jaar was het thema: Automatisering in de Binnenvaart. Op uitnodiging van ETF sprak Bart van Gent namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over de Nederlandse ervaringen en uitdagingen.

Van Duitsland tot Rusland en van Zweden tot Bulgarije, met meer dan 45 deelnemers waren de Europese sociale partners goed vertegenwoordigd. Ondanks dat er meer vragen dan antwoorden zijn, was het goed dat dit onderwerp op de agenda stond, was de conclusie. De presentaties van vertegenwoordigers van de wetenschap, werknemers, Centrale Commissie voor de Rijnvaart en nationale overheden leidden tot waardevolle discussies over veiligheid, menselijke factoren en standaarden.

De toekomst is onzeker, juist daarom is het belangrijk om daar zo vroeg mogelijk over na te denken. Automatisering gaat door en zal het werk in de binnenvaart veranderen, we weten alleen nog niet hoe. Een ding is zeker: het perspectief van de werknemer is daarin belangrijk en samenwerking essentieel om van smart shipping een succes te maken.

footer anchor